Pro pečení chleba nepotřebujete špinit žádné nádobí, hrnce, vály nebo mísy. Stačí pouze do pekárny nasypat suroviny a ona si poradí sama. Suroviny nejprve promíchá, uhněte těsto a nechá ho vykynout. Po kynutí těsto upeče a můžete vyndat čerstvý a voňavý domácí chleba.
Chleba z domácí pekárny vypadá trochu jinak než kupovaný z obchodu. Místo oblého bochníku má tvar cihličky, která má klasickou kůrku (na kterou jste zvyklí u chleba z obchodu) pouze na vrchu. Z boku a zespodu je kůrka tenčí a jemnější, protože je těsto v kontaktu s formou, ve které se peče. Chleba a pečivo je možné péct podle různých receptů (na internetu je jich spousta), což je o trochu levnější oproti kupovaným směsím a také si můžete recept upravit dle fantazie nebo vymyslet vlastní. Pokud dáte přednost chlebovým směsím (na trhu jsou jich také spousty), stačí přilít ke směsi tekutinu, zapnout pekárnu a nemusíte se starat, jestli jste tam dali suroviny ve správném poměru, jestli se těsto nezdrcne apod.
V domácí pekárně se kromě chleba dá upéct i jiné pečivo a potraviny. Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Kromě toho má i různé speciální programy na další pečivo a potraviny - v pekárně se tak dají připravit vánočky, zákusky a koláče z kynutého těsta nebo z kypřícího prášku, ale také džemy a štávy. V pekárně si také můžete nechat udělat těsto např. na rohlíky, bagety, veky, mazance nebo buchty a po vykynutí můžete pečivo upéct v troubě. V pekárně také můžete připravovat potraviny z bezlepkových směsí. V pekárně Sana SmartBreadMaker lze díky možnosti nastavitelné teploty připravovat i domácí kvásek, sýry, jogurty apod. také ji lze používat k ohřívání jídel, pasterizaci atd. Zajímavým tipem je také pekárna Sage, která má 9 nastavitelných uložitelných programů.
Ještě před samotným výběrem pekárny doporučujeme zvážit, jestli domácí pekárnu opravdu využijete. Nedejte na reklamu a tlak prodejců, nenechte se zlákat okolím. Stanovte si, jak často budete pekárnu používat, jaké pečivo či potraviny v ní budete připravovat (např. jen chléb nebo i jiné pečivo), pro kolik lidí budete pečivo péct (to je důležité pro výběr velikosti chleba, který ta která pekárna umí upéct). Zkuste navštívit známé, kteří domácí pekárnu mají a zeptejte se na jejich zkušenosti. Pokud nikdo ze známých domácí pekárnu nemá, pročtěte si alespoň různé články či recenze na internetu. Možná zjistíte, že domácí chléb je domácí chléb a pekárnu si koupíte, možná zjistíte, že je pro Vás jednodušší chodit si obden kupovat pečivo do obchodu za rohem. Chléb z domácí pekárny však vychází levněji než chléb kupovaný, navíc u domácího chleba vždy víte z čeho je připravován a nikdy není z rozmrazeného polotovaru :)
Chléb se v pekárně peče v pečící formě. Tyto formy mohou být vyrobeny ze tří materiálů: z teflonu (nejčastěji), z keramiky a z nerezu. Každý materiál povrchu pečící formy má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti:
Počet hnětačů není tak podstatný. Pokud by však měla pekárna sloužit nejen na chleba, ale i pro časté zadělávání samotného těsta, doporučujeme v takovém případě zvolit pekárnu dvouhákovou. Hnětače se musí z těsta vyndavat po upečení (zůstávají po nich díry v chlebu), dva hnětače tak zanechají v chlebu o jednu díru navíc. Pekárny Morphy Richards 48319 a Sage BBM800 mají unikátní hnětač, který se po hnětení sklopí a nezůstává tolik zapečený v těstu (je snazší jej vyndat).
1.
Potřebuji pekárnu v perfektním provedení s 18 programy (včetně bezlepkového), dávkovačem semínek a bezlepkovým programem
Podavač surovin
Dobrá cena
Na bezlepkové pečení
2.
Potřebuji dobrou pekárnu za dobrou cenu na běžné pečení
Bezřemínkový převod
Dobrá cena
Bezlepkový program
3.
Potřebuji pekárnu na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou
Na přípravu kvásku a kváskového chleba
Nastavitelná teplota
Kuchařka zdarma jako dárek
4.
Potřebuji pekárnu s nerezovou nádobou na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou
Nerezová nádoba a hnětače
Na přípravu kvásku a kváskového chleba
Nastavitelná teplota
5.
Potřebuji exkluzivní pekárnu s nerezovou nádobou na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou s veškerým příslušenstvím
Nerezová nádoba a plné příslušenství
Na přípravu kvásku a kváskového chleba
Nastavitelná teplota
6.
Potřebuji černou pekárnu za dobrou cenu na běžné pečení
Bezřemínkový převod
Dobrá cena
Bezlepkový program
7.
Potřebuji dobrou malou pekárnu s keramickou nádobou
Nastavitelný program
Nádoba s keramickým povrchem
Nerezové provedení
8.
Potřebuji malou pekárnu s nerezovým designem
Propracované programy
Na bezlepkové pečení
Výborná cena
9.
Potřebuji nejlepší pekárnu na bezlepkové pečení s keramickou nádobou
Nádoba s keramickým povrchem
Bezlepkové programy
Celonerezový design a perfektní provedení
10.
Potřebuji malou pekárnu
Dobrá cena
Bezlepkový program
Kompaktní rozměry
11.
Potřebuji dvouhákovou pekárnu s propracovanými programy
Propracované programy
Na bezlepkové pečení
Výborná cena
12.
Potřebuji pekárnu s keramickou nádobou na běžné pečení
Nádoba s keramickým povrchem
Akční cena
Nastavitelný program
13.
Potřebuji dvouhákovou pekárnu s keramickou nádobou do větší domácnosti
Nádoby s keramickým povrchem
Včetně dvojité (dělené) nádoby
Dlouhodobě osvědčená a spolehlivá dvouháková pekárna
14.
Potřebuji pekárnu v perfektním provedení s nastavitelným programem, dávkovačem semínek a sklopným hnětačem
Podavač surovin
Sklopný hnětač
Na bezlepkové pečení