Recept na šťavnatý mrkvovo-kefírový chléb vhodný i do domácí pekárny.
Mrkev nastrouháme a přidáme do těsta těsně před koncem doby hnětení (v pekárně můžete mrkev přidat před poslední fází hnětení). Smíchejte 500 g směsi na bílý chléb se 160 ml vlažné vody, 160 ml kefíru a másla a hněťte asi 10 minut na pružné těsto, přidejte mrkev, přikryjte a nechte 30 minut kynout. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme chléb, dáme na plech nebo do chlebové formy a necháme znovu kynout 30 - 45 minut na teplém místě. Pečeme uprostřed předehřáté trouby na 230 °C (horkovzdušná trouba 210 °C), po 10 minutách pečení snížíme teplotu trouby o 30 °C. Při pečení v pekárně zvolte základní program, malý chléb a světlu kůrku.